Повернутись до новин
26 квітня, 2023
Як суспільство ставиться до жінок в армії і чи мають вони рівні права із чоловіками

Український ветеранський фонд Мінветеранів спільно з Незалежною антикорупційною комісією презентував стратегічну концепцію взаємодії з ветеранами “Гідність та Повага”. 

Експерти проаналізували ризики дискримінації різних соціальних груп у ЗСУ.

В рамках дослідження опитали 2000 респондентів в усіх областях, крім окупованого Криму та Донбасу. Цікавилися ставленням у ЗСУ до представників національних меншин, ЛГБТ,  гендерними стереотипами. 

IMG_7361_result

З-поміж тем – і  нерівності між жінками і чоловіками, які служать.  Зокрема, 35 і 32 % опитуваних наголосили – нерівності між жінками та чоловіками дуже рідкісні або досить рідкісні. До жінок, які служать у ЗСУ, позитивно ставляться 64% відсотка учасників опитування. 

Водночас, 37 відсотків респондентів цілком погоджуються із твердженням що: “Головне покликання жінки –  народити дітей”. Найбільше прихильників цього твердження - з-поміж чоловіків на Заході та у Центрі України. Їм 50+, мають середню загальну освіту. Серед молодших та більш освічених респондентів тих, хто підтримує цю тезу – суттєво менше. 

Світлана  Мусіяка, керівниця з досліджень і вироблення політик НАКО наголосила: таке дослідження – лише один із аспектів співпраці її організації з багатьма інституціями, які опікуються долею ветеранів. 

“Ми маємо окремий проєкт підтримки інституцій, які займаються впровадженням ветеранської політики. І ми його реалізовуємо за підтримки спеціального оборонного радника Великої Британії в Україні. Це дає нам можливість проводити дослідження, підтримувати надання юридичних консультацій на “гарячій лінії “для військових. І це лише частина роботи, яку ми будемо продовжувати”, – говорить Мусіяка. 

Під час презентації стратегічної концепції взаємодії з ветеранами "Гідність та повага", представники Міністерства оборони та Генштабу ЗСУ, військові й цивільні експерти також обговорювали теперішнє та майбутнє ветеранів:

як їх підтримати в адаптації до цивільного життя, спростити отримання державних чи комерційних послуг, допомогти із роботою й медичним обслуговуванням. 

Напрацювання Мінветеранів презентувала його очільниця, Юлія Лапутіна. За словами Лапутіної, зараз Міністерство запустило новий проєкт – Інститут ветеранського менторства.  Спеціально навчені фахівці – ментори, будуть допомагати ветеранам вирішувати проблеми на місцях. Зокрема ті, що пов’язані із оформленням документів, отриманням довідок тощо. 

“ Кожен ментор буде відповідати за певну кількість людей. Наприклад 50 або 100, які є в громаді. На рівні району це буде замикатися на спеціальну сервісну ветеранську службу, яка контролюватиме і моніторитиме цю діяльність, а на рівні області пропонуємо утворити рівноцінний з усіма іншими міністерствами підрозділ у справах ветеранів. Пілотні проєкти уже працюють у Львові, Дніпрі та Вінниці”, –  говорить Лапутіна. 
 

IMG_7284_result

Про портрет ветерана, його потреби розповіла Руслана Величко-Трифонюк — перша заступниця виконавчої директорки Українського ветеранського фонду. Презентувала опитування, яке організація провела минулого місяця. За словами Величко-Трифонюк, сучасний ветеран – це молода людина, котра зачасту мала бойовий досвід і до 24-ого лютого. І яка в перспективі особливо переживає щодо проблем зі здоров’ям та роботи.

“Середній вік ветерана це 25-44 роки. Тобто це молоді, працездатні люди, які повертаються з війни і їм необхідно буде десь працевлаштуватися. І їм буде необхідно якимось чином далі прогодувати свою сім‘ю”, – наголошує експертка. 
 

Захід відбувся за підтримки Офісу спеціального оборонного радника Великої Британії