Повернутись до новин
28 листопада, 2020
Бюджет 2021: більше для сектору безпеки, менше для оборони
21 млрд грн – на таку суму попередньо має зрости фінансування сектору безпеки і оборони у 2021 році порівняно з нинішнім роком. І хоча загалом бюджет зросте, безпосередньо видатки на оборону – зменшаться. Оприлюднений проєкт бюджету закладає на сектор безпеки і оборони загалом 267 млрд грн. Проте витрати на оборону скоротять на 0,11%, тобто 127 млн грн. Так, наступного року керівництво та управління Збройними Силами України може недоотримати 50% від цьогорічного фінансування. Видатки за цією бюджетною лінією зменшаться зі 720 до 356 млн грн.
Водночас всі інші оборонні показники зростуть. Втім, несуттєво – менше ніж на відсоток:
+ 264 млн на діяльність ЗСУ;
+ 7 млн для закупівлі, модернізації і ремонту військової техніки та озброєння;
+ 1 млн на будівництво та придбання житла для військовослужбовців;
+ 8 млн на утилізацію боєприпасів, ракетного палива та іншого військового майна. Водночас, доволі суттєво збільшиться фінансування сектору безпеки.
Саме за рахунок збільшення фінансування СБУ, ДСНС, Нацполіції та інших правоохоронних органів бюджет на безпеку і оборону зросте на 21 млрд грн. Зменшення видатків на Міністерство оборони і суттєве підвищення безпекового сектору виклало чималу критику з боку народних депутатів та експертної спільноти.
До Проєкту бюджета було подано чимало правок, якими пропонувалося збільшити витрати на оборону щонайменше до минулорічних показників. Саме з цими правками депутати підтримала бюджет у першому читанні 5 листопада.
На кінець листопада, Кабінет Міністрів схвалив нові показники бюджету. Так, Міністерству оборони повернули “втрачені” 100 млн грн. Окремо на діяльність новоствореного Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості в бюджеті передбачено 2,5 млрд грн (у першому читанні передбачалося лише 162 млн грн). Проте офіційні цифри будуть лише у грудні.